Ръководство

Забележителности

ИСТОРИЧЕСКИ МЕСТНОСТИ

Лъвътна Амфиполи Лъвътна Амфиполи. Преди Амфиполи, на западния бряг на река Струма, в близост до моста, е разположен известният Лъв. Става дума за изваян надгробен паметникς от 4 век П.Х.
 
Амфиполи, където са намерени археологически разкопки на много гробовеотГръцкатаи Римската епоха, както и величествените археологическа находка на стените на Амфиполи, подробно описани от Тукидид.
 
Напускайки Амфиполи и по пътя за Солун в дясно, на мястото на езерото на древната Ииона, се виждат археологическите останки на древна византийска крепост и стени с кули, които са предпазвали Кесорополи, град създаден през 837 г. от Новата Ера от автократора Теофилос.
 
Останки от сгради от последващи древни времена по плажната ивица на Каряни, където е разположена колонията Галипсос.
 
Особено внимание заслужава стария град на Кавала, както и местният археологически музей.
 
Който пък желае да последва следите на Древните Елини и Апостолите, задължително ще посети древните археологически паметници в Филипите.
 

Другизабележителности
 

 

Пещера Алистрати  Пещера Алистрати, считана за една от най-красивите и големи в Гърция, вероятно и в Европа, където природата с цялата си сила е сътворила изобилие от сталактити и сталагнити.

 

 

Бани Елевтери
Бани Елевтери. Отдалечени само на 15 км. от Караяни се намират минералните вони на Бани Елевтери. Спокойна почивка с добри климатични условия и бани в топлите води с многобройни лечебни свойства.